Rakott spárga

Ma az itthoni maradék spárgát szerettem volna felhasználni az ebédhez, de mindenképpen egy olyan megoldást akartam, amivel gyorsan elkészülök, és nem kell külön bíbelődnöm a hús és a köret elkészítésével. Ekkor esett a választásom egy, a nosalty-n talált receptre, amit kisebb-nagyobb változtatásokkal el is készítettem.

Hozzávalók:
  • rizs (nyersen egy csészényi)
  • kb. 40 dkg darált hús
  • egy konzerv gomba (17 dkg)
  • egy fej vöröshagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • kb. 40 dkg spárga
  • tejföl (kb. 2 evőkanál)
  • trappista (kb. 10 dkg)
  • bors
  • őrölt pirospaprika (kb. 2 tk)

Elkészítés:
A spárgát megsütjük, majd elkezdjük főzni a rizst. Közben készítsük elő a többi hozzávalót: a gombát kevés ideig pirítsuk, majd szedjük ki egy kisebb tálba. A hagymát és a fokhagymát megdinszteljük (használjuk nyugodtan a gombához használt serpenyőt), majd hozzáadjuk a darált húst, amit sütés közben sózunk, borsozunk, és rászórjuk a pirospaprikát is. A húst pirítsuk meg, és ha minden hozzávalóval kész vagyunk, elkezdhetjük őket egy tálban rétegezni: alulra tegyük a rizst, amin a gombát kell eloszlatnunk, majd a darált húst, végül a megsült spárgát. A rakott spárga tetejére oszlassuk el a tejfölt, majd szórjuk meg sajttal. 200°C-on 10-15 perc alatt süssük készre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések