"Kínai" szezámmagos-mézes csirkemell pirított zöldséges üvegtésztával

Hogy őszinte legyek, már régóta hatalmas rajongója vagyok a kínai (gyors)éttermeknek. Néhány éve teljesen véletlenül rábukkantam a mézes csirke receptjére, amit azóta is elkészítek kisebb változtatásokkal, a repertoár pedig tovább bővült, amikor felfedeztem, hogy üvegtésztát gyakorlatilag lassan bármelyik sarkon kaphatunk.
Szerintem nem csak anyagilag éri meg otthon elkészíteni ezeket az ételeket, de sokszor ízletesebbek is, mint azok, amiket a gyorséttermekben kaphatunk.
Hozzávalók a szezámmagos-mézes csirkemellhez:
  • kb. 50 dkg csirkemell
  • 9 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • szezámmag
  • méz
  • ketchup
  • víz
  • tojás
  • étolaj
Elkészítés:
  1. A csirkemellet felvágjuk apró kockákra, majd elkészítjük a hús "bundáját".
  2. Ehhez a lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojással, a sóval és egy evőkanál étolajjal, majd annyi vizet öntünk hozzá, amivel egy viszonylag sűrű masszát kapunk. Ebbe beleforgatjuk a csirkekockákat, majd bő olajban elkezdjük őket sütni.
  3. Miközben a csirkék megpirulnak, egy kisebb lábasban felmelegítjük a mézet, majd vele egyenlő arányú ketchupot öntünk hozzá, és elkeverjük. Végül szezámmagot adunk hozzá.
  4. Ha a csirkék egyik oldala megsült, megfordítjuk, és készre sütjük. Miután kiszedtük, csepegtessük le egy konyhai papírtörlőn. Végül forgassuk bele a mézes masszába.


Hozzávalók a pirított zöldséges üvegtésztához:
  • 10 dkg üvegtészta
  • 1 sárgarépa
  • kb. 5 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • kínai ötfűszer
  • szójaszósz
  • olívaolaj
  • édes chili szósz
Elkészítés:
  1. 1 L sós vizet felforralunk egy lábasban, majd levesszük a tűzről, és beáztatjuk az üvegtésztát kb 5-10 percre. Miután a tészta felpuhult, leszűrjük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, és félretesszük.
  2. A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk/felvágjuk, majd kevés olívaolajon a zöldborsó és só hozzáadásával elkezdjük pirítani őket. 
  3. Kb. 2-3 perc pirítás után hozzáöntünk 1-2 dl vizet, és fedő alatt pároljuk.
  4. Ha már mindegyik zöldség felpuhult, hozzáforgatjuk az üvegtésztát, majd újra meglocsoljuk olívaolajjal, szójaszósszal és az édes chili szósszal. Sóval és kínai ötfűszerrel édesítjük.
  5. Az egészet összeforgatjuk, és néhány perc kevergetés után levesszük a tűzről. Szezámos-mézes csirkével tálaljuk.
Tipp:
Üvegtésztát szinte minden nagyobb szupermarketben lehet kapni (Tesco, Spar, Lidl), szintúgy édes chili szószt is (én a Lidl-ben vettem - itt általában kedvezőbb áron hozzá lehet jutni ezekhez, mint a többi üzletben).
Azonban a kínai ötfűszer beszerzése már némi fejtörést okozott. Végül a Metro-ban találtam rá egy kicsit nagyobb kiszerelésben. Ha valaki így sem tudja beszerezni, itt található egy szuper recept a kínai ötfűszer-keverék házi elkészítéséhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések