Kínai egytálétel

Őszintén szólva rajongok a kínai gyorséttermekért, ha olyan helyre megyek, ahol van a közelben kínai, számomra nem is kérdés, hol fogyasztom el az ebédem. Azonban hiába a nagy rajongás, ha itthon a legközelebbi kínai kínálata is hagy némi kívánnivalót maga után. Legyünk őszinték, senki sem szeret olajban úszó tésztát enni mézes csirkével, amin több a bunda, mint maga a csirke.
No sebaj, mert ilyenkor a szorgos egyed feltalálja magát, és nekiugrik saját maga elkészíteni az olyannyira várt kínait, méghozzá a saját szájíze szerint.
(Nyilván látszik a hozzávalóknál is, hogy ez egy hatalmas adag, egy nagyobb család is jóllakhat vele, szóval az adagot nyugodtan lehet csökkenteni, a zöldségeket pedig ízlés szerint variálni.)

Hozzávalók:
  • 20 dkg rizstészta (most rizstésztát használtam, de őszintén szólva üvegtésztával sokkal finomabb)
  • 60 dkg csirkemell
  • kb. 15-20 dkg káposzta (lereszelve)
  • kb. 20 dkg brokkoli
  • egy konzerv gomba (17 dkg)
  • egy sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kínai ötfűszer keverék
  • édes chiliszósz
  • szójaszósz
  • olívaolaj
  • chili (elhagyható)

Elkészítés:
Először mossuk meg a csirkemellet, majd vágjuk apró csíkokra, sózzuk, borsozzuk, végül öntsünk rá egy kevés olívaolajat, szórjuk meg kínai ötfűszer keverékkel, és forgassuk össze, hogy minden darabra jusson a fűszerekből.
Ezután elkezdhetjük előkészíteni a zöldségeket (amíg elkészülünk, a hús pácolódik - ennyi idő elég neki). Először mossuk meg a gombát, majd tegyük félre, hogy lecsöpögjön. A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk egészen apró csíkokra, majd szeleteljük fel a hagymát. Amennyiben friss brokkolit használunk, pucoljuk meg, tegyük félre, és reszeljük le a káposztát.
Egy wokban süssük meg a bepácolt húst kevés olívíolajon, majd vegyük ki, tegyük félre és kezdjük el párolni a zöldségeket (ha szükséges, adjunk hozzá olajat): először a felszeletelt hagymát, a fokhagymát, majd néhány perc után adjuk hozzá a sárgarépát, a káposztát és a gombát is. Amíg párolódik (időnként keverjük meg, és figyeljük folyamatosan), készítsük el a rizstésztát (ehhez forraljunk fel vizet, majd vegyük le a tűzről és néhány percig hagyjuk fedő alatt állni benne a tésztát) és főzzük meg a brokkolit. Ha a zöldségeket megpároltuk, adjuk hozzá a megsütött húst, a tésztát, öntsük rá a szójaszószt és az édes chiliszószt, majd néhány percig kevergessük, végül adjuk hozzá a brokkolit is.
Amennyiben chilit szeretnénk használni, ezt tegyük meg a zöldségek párolása közben. Én egy kisebb, szárított chilit használtam (magok nélkül), viszont szerintem ez is elég volt ahhoz, hogy kellemesen csípős legyen az étel.
Jó étvágyat!


Üvegtésztát, rizstésztát, szójaszószt és chiliszószt majdnem mindegyik nagyobb szupermarketben lehet kapni, a kínai ötfűszerhez való hozzájutás azonban valamivel körülményesebb (legalábbis vidéken). Hosszas keresgélés után nekem a Metroban sikerült rábukkannom, azonban ha nem sikerül megszerezni, itt van egy nagyon jó recept, amivel házilag is el lehet készíteni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések