Nyári ribizlis sütemény


Erre a receptre évekkel ezelőtt bukkantam rá egy blogon, amikor valamilyen módon meg kellett mentenem a kertben termett töménytelen mennyiségű ribizlit. A hihetetlenül finom (és egyben édes) sütemény a család kedvence lett, amit - nagy örömükre - azóta is minden évben elkészítek. 

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál tejföl (az eredeti recept 5-6 ek.-t ír, nálam ez túl soknak bizonyult)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 8 tojásfehérje
  • 30 dkg kristálycukor
  • 50 dkg ribizli

Elkészítés:
A lisztet simára keverjük a sütőporral és a porcukorral, majd a felkockázott vajjal összemorzsoljuk. A tejfölt, a citrom reszelt héját és levét is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd összegyúrjuk. A kész tésztát kb. egy órán keresztül pihentetjük a hűtőben.
Ha letelt az egy óra, a tésztát belehelyezzük egy vajjal kikent, lisztezett tepsibe (nem szükséges sodrófát használni, elég, ha a kezünkkel egyengetjük ki), majd 180°-on kb. 10-15 percig sütjük. 
Ez idő alatt tojásfehérjéket keményre verjük a cukorral (a cukrot csak akkor kezdjük el adagolni, ha a hab már félig kemény - ekkor is ügyeljünk rá, hogy a habverő folyamatos használata mellett, apránként adjuk hozzá!), majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a ribizlit. Az elősütés után kanalazzuk a tészta tetejére a ribizlis habot, és újabb 25 percig süssük, amíg a teteje nem kezd el barnulni.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések